Postleninisme 2

Postleninisme 2, som åpnet i Galleri Cassandra, Drøbak i 1994 hadde dette forordet i katalogen:
Før du går inn i denne installasjonen bør du vite dette: Etter revolusjonen og den kommunistiske maktovertagelse i 1917, ble ateismen, dvs. troen på at det ikke finnes en Gud, statens grunnholdning. De fleste kirkene ble stengt eller ødelagt, og man brant ikoner i tusenvis. I 1939 ble den vakre Kazanskij Katedralen på Njevskij Prospekt i Leningrad gjort om til museum for Religioner og Ateisme.

Vi befinner oss nå i år 2939. I anledning 1000 års jubileet for dette museet, sender de Sovjetiske myndigheter via sitt kulturutvekslingsprogram, gjestespill ut over hele verden. I årenes løp har den Sovjetiske Staten og Den Russisk-Ortodokse Kirken smeltet sammen. De hellige ikoner har beholdt sine skikkelser uforandret, bare ansiktene deres ligner til forveksling på de kanoniserte kommunistledernes kontrafeier.

Men, kjære publikum, detter er som vi alle vet: fiksjon. Disse historiske vrengebildene finner du bare her i galleriet. For Sovjet-Unionen gikk i oppløsning i 1991, og i dag er den vakre Kazanskij Katedralen gitt tilbake til kirken, og byen den ligger i heter atter St. Petersburg.

Se bilder fra utstillingen i Galleri Cassandra, Drøbak april–mai 1994:
✫ Korsgang på Pavelstorget og kirkerommet Ikonostase – reiseikonerStore ikoner